Baka István animációs, báb, drámajáték és versművészeti tábor Szálkán, 2014.
Első nap, június 28.

Már az első nap programja nagyon intenzíven alakult. Igyekszünk valamennyi tábor minden másodpercét szórakoztató, de információgazdag élményekkel megtölteni.

12.00 órakor meglátogattuk a VÁRMEGYEHÁZA kiállítótermeit. LOVAS CSILLA, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum irodalmi főmuzeológusa, a múzeum Baka-hagyatékának gondozója kalauzolt végig bennünket Tolna megye történelmi, technikatörténeti, gazdasági, geográfiai, biológiai, néprajzi, irodalmi és művészettörténeti látnivalóinak sokaságán.


A következő egy órát a Babits-házban található BAKA ISTVÁN EMLÉKSZOBÁBAN töltöttük. Hangfelvételről meghallgattuk Baka István Szentpéterváron újra című versét a költő előadásában. Tünde néni laptopról megmutatta a versben szereplő szentpétervári helyszíneket, és mesélt arról a korról, amelynek levegőjében a vers megfogant.
A vers itt hallható a költő előadásában:

Mi magunk is készültünk Baka-versekkel, melyeket a költő bútorai, tárgyai, könyvei, lemezei között mondtunk el.
A laptopon a szentpétervári Péter-Pál erőd és székesegyház látható, amely így jelenik meg a Baka-verseskötetek lapjain és a költő hangján:

„S úgy tetszett ekkor árnyék lettem én is
Halvány akár a téli alkonyok
Mikor Péter-Pál tornya tűjén végig
Isten hasából arany vér csorog”
1


Kora délután ellátogattunk a PETRITS MÉZESKALÁCS MÚZEUMBA, ahol kipihentük a délelőtti komoly szellemi munka és összpontosítás fáradalmait. A nagy melegben jólesett a fagyi. Ennek a cukrászdának és múzeumnak a tulajdonosai és működtetői rokoni kapcsolatban állnak a Baka családdal. Baka István anyai nagymamája Petrits lány volt. A 2012-es táborban már alaposan feltérképeztük ezt a múzeumot, most ismerősként érkeztünk. Az akkori látogatásról szóló beszámoló és fotók ITT tekinthetők meg.


A két tanárnő, OROSZ ANDREA és TÓTH ANDREA Szálkára érkezésünk után rögtön munkához látott. A táborhellyel ugyanis már nem sokunknak kellett ismerkednie, hiszen 2010-ben és 2012-ben is itt laktunk és dolgoztunk.

16.00 óra és 17.30 között az ANIMÁCIÓ– és a BÁBTAGOZAT vezetői ismerkedésre és alapozó foglalkozásra hívták össze a táborlakókat a hátsó teraszra. Ebben az évben a két művészeti csoportvezető sok közös foglalkozást tartott, mivel ugyanazokat a témákat dolgozták fel a maguk sajátos eszközeivel:
Idén a tábor költője ZALÁN TIBOR és WEÖRES SÁNDOR, írója LÁZÁR ERVIN és ÖRKÉNY ISTVÁN, a tábor kulcsszava pedig a GROTESZK volt. A hét valamennyi csoportfoglalkozása kapcsolódott valamilyen módon ehhez a tematikához.

A hátsó teraszon:

19.00 és 20.10 között a DRÁMAJÁTÉK csoportvezetők is ‘alapoztak”, róluk majd holnap bővebben…

Este HORVÁTH MÁRIA rajzfilmjeivel ismerkedtünk. AZ ÉJSZAKA CSODÁI Weöres Sándor azonos című versét dolgozza fel.

Lapozzatok! A következő oldalon a tábor második napjáról szóló összefoglalónkat olvashatjátok. →

  1. A tábort és ezeket a sorokat idézi kilenc évvel később, 2023-ban a már több magyar folyóiratban publikáló fiatal költő, Korsós Gergő, egy vele készült interjúban: AktuálPoétika – Interjú Korsós Gergővel – Magyar Krónika – kronika.hu
    Eredeti link: ITT