Baka István animációs, báb, drámajáték és versművészeti tábor Szálkán, 2014.
Negyedik nap, július 1.

A KÖLTŐISKOLA előző foglalkozásain olyan versekkel ismerkedtünk, amelyeknek gazdag képi világa van. Már a Baka István Emlékszobában a Szentpéterváron újra című versről megállapítottuk, hogy lerajzolható, „látható” képek szerepelnek benne. Később WEÖRES SÁNDOR költeményét, Az éjszaka csodái című hosszúverset vizsgáltuk meg, s érzékletes képeket, metaforákat gyűjtögettünk belőle. Ezekből kiderült, hogy ezek látomásversek, és furcsa, kissé torz dolgokat, személyeket ábrázolnak.
A tábor következő napjaiban vetélkedős feladat volt „furcsa (szürrealisztikus) képek” készítése a két költemény alapján.
A rajzolt, festett műalkotások mára elkészültek, és nagy örömmel látjuk, hogy mennyire érzékletesen adják vissza a versek LÁTOMÁSOS, ÁLOMSZERŰ képi világát:


A BÁB és ANIMÁCIÓ foglalkozásokon végső formát öntöttek az elkészült „díszletek”, melyeket az esti programban csodálhattunk meg.
Sőt TÓTH ANDREA néni jóvoltából mini bábszínházi meseelőadást is láthattunk, amelyhez olyan „bábokat” használt, melyeknek a hétköznapi életben egészen más funkcióját ismerjük.
Az előadás címe: MESE A FARKASRÓL ÉS A KISMADÁRRÓL.


Ebéd után a DRÁMAJÁTÉKOSOK még próbáltak egy jóízűt az Örkény egypercesekből:


Délután beadtuk a hét folyamán kitöltött feladatlapokat, és volt időnk egy fürdéssel búcsút venni a Szálkai tótól is.

Vacsora előtt megérkeztek szüleink, testvéreink, tanáraink, ismerőseink és Szálkán szerzett barátaink a táborzáró programokra.

Az első előadás révén kiteljesedtek és megkoronázódtak a foglalkozásokon megszerzett, Örkény Istvánról szóló ismereteink. ORBÁN GYÖRGY előadóművész bemutatta nekünk és vendégeinknek az EGY POCSOLYA EMLÉKIRATAI című, egypercesekből készült összeállítását.


Vacsora után eljött a nagy pillanat: Megmutattuk szüleinknek, tanárainknak, vendégbarátainknak, hogy mit tanultunk a héten. Fotók a csoportbemutatókról:

Nem a mi produkcióink voltak az este egyetlen csúcspontja. HUZELLA PÉTER, Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka, majd a Neil Young Sétány (NYS) formáció tagja adott műsort nekünk, mellyel a nap felhőtlenül boldogan zárult. (Megjegyzem, jóval korábban érkezett, és őt is lenyűgözte az, amit itt látott: Orbán Gyuri bácsi előadása és a mi csoportbemutatóink.)


Az előadás után még kötetlen beszélgetést is folytattunk a művész úrral:


Lapozzatok! A következő oldalon a tábor utolsó, ötödik napjáról szóló összefoglalónkat olvashatjátok. →