Baka István báb-, drámajáték-, animációs és versművészeti tábor

AZ OLDAL ÁTDOLGOZÁSA FOLYAMATBAN VAN!

2011. július 10 – 16.

Alapítványunk második alkalommal rendezte meg a Baka Istvánról elnevezett, a Kincskereső folyóirat nyári táborainak hagyományait folytató és megújító művészeti táborát. Tervünk, hogy évente egyszer a költő két városának, Szekszárd és Szeged iskoláinak diákjait hozzuk „egy fedél alá” felváltva, egyik évben a Tolna megyei csodálatos Szálkán, másik évben Szegeden. A táborban megalapozzuk és sokrétűvé tesszük a gyerekek művészetekkel (írás, rajz, illusztráció, báb, animáció, drámajáték, építészeti stílusok) kapcsolatos ismereteit, és lehetőséget teremtünk nekik arra, hogy mindezekben az ágakban kipróbálhassák magukat, megérezzék az alkotás örömét. Bepillanthatnak a filmtörténet érdekességeibe, s találkozhatnak, beszélgethetnek, együtt dolgozhatnak ma élő, kiváló művészekkel.
Megtapasztalják, hogy a művészet a mindennapi életünk része, s megtanulnak nyitottá válni mindenféle fajta műalkotás befogadására.
A tábor kapuit mindkét helyszínen kinyitjuk: idegenvezetés formájában megismerkedünk Szekszárd és Szeged nevezetességeivel, múzeumaival, színházaival, más különleges értékeivel. Tolna megyében majd ennél is tovább megyünk: be fogjuk járni a megye kultúrájának és híres szülötteinek, lakóinak nevezetes élettereit Decstől Bonyhádig, Simontornyától Rácegrespusztáig, Sárszentlőrinctől Szekszárdig.
Úgy gondoljuk, hogy a tábor legfontosabb hozadéka mégis a személyes kapcsolatok kialakulása lesz gyerekek és felnőttek között egyaránt, amelyekből később jelentős kulturális események is létrejöhetnek.

Ilyen volt az első tábor Szálkán 2010-ben

Program
Csoportbeosztás
Mit hozzatok magatokkal….
Szülői értekezlet, Baka István Általános Iskola, Szekszárd
Felhívás, jelentkezési lap

A tábor egy 2010-es TÁMOP pályázat (3.2.11/10-1) keretében valósult meg. A TÁMOP pályázat célja és lényege, hogy kultúrával, művészetekkel foglalkozó intézmények, civil szervezetek segítsék, kiegészítsék az iskolákban folyó oktatást. Olyan foglalkoztatási formákat, szakköröket, témaheteket, táborokat segít megvalósulni, melyek tematikája nem fér be az egyébként is túlzsúfolt tantervekbe.
A KÉP-SZÍN-HÁZ Alapítvány, illetve az általa működtetett Grand Café hat iskolával kötött megállapodást. A projekt a vizuális kultúra és a művészetek kreatív diák alkotó műhelyeit hozza létre.

Grand Cafén és a SZTE Móra Ferenc Kollégiumán kívül a tábort Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 70.000, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 65.000 forinttal, a Tiszatáj Alapítvány pedig nagy értékű könyvajándékkal támogatta. KÉPEK, HÍREK, ÚJSÁGCIKKEK A TÁBORRÓL

FOTÓK
– 2011. július 16. A szekszárdi Baka István Általános Iskola diákjai megérkeznek Szegedre
– A kollégiumi élet; A Bues Kert Vendéglőben; Első este filmet néztünk Szegedről
– Animációs foglalkozások

1. A Kecskeméti Ifjúsági Otthon Képről Képre Animációsfilmes Műhelyének órái Szoboszlay Péter rajzfilmrendező, Gulyás Kis Ágnes animációs asszisztens és Fazekas László számítógépes animátor vezetésével;

2. Karsai Attila előadása a Grand Café mozitermében;
                A rajzfilmeket lásd YouTube:

Gusztáv állást keres;
Stop. Közlekedj okosan! 1. rész;
A légy;
Vigyázat, Lépcső!;

– Bábozás. Művésztanárok: Tóth Andrea és Kelle Jázmin, a szegedi Kövér Béla báb(tervező) művészei;
– Drámajáték Rotkainé Pászti Lívia és Kocsisné Dóra Ildikó vezetésével;
– Költőiskola. Művésztanár: Nagy Gábor költő;
– Versmondás. Művésztanár: Orbán György előadóművész;
– Városnéző séták, Szeged nevezetességei. Vezette: Baka Tünde és Ácsné Fekete Ilona;
– Szabadtéri Játékok
– Sétahajózás
– Strandolás
– Vadaspark
– Búcsúest
– Elutazás

SAJTÓVISSZHANG

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Összefoglaló a 2010-es szálkai tábor történetéről, lakóiról, művésztanárairól, részletes programjáról és sajtóvisszhangjáról. Sok-sok fénykép!