Baka István animációs, báb, drámajáték és versművészeti tábor Szálkán, 2014.
Harmadik nap, június 30.

Az ANIMÁCIÓ és BÁBFOGLALKOZÁSON folytatódott a tegnap elkezdett munka. Zalán Tibor Ősz című verse is előkerült Orosz Andrea néni már-már grafikai műalkotásszámba menő írásával. Versátirat készítésével képi látásmódunkat lehetett csiszolni, amelyben az ősz elemeit a nyár vagy akár a többi évszak képeivel helyettesítettük, sőt ezzel még a versírást is gyakorolhattuk.

Tovább készültek AZ ÁLOM bábelemei. Látható formát öltött a kroki és az ejtőernyő, csillog már a víztükör és a vízesés is kész, a tündérrózsa tökéletes, a fehér flamingókából lassan rózsaszín lesz. A nagylányok krokifocipályája a játékosokkal együtt meccsre vár.


A DRÁMAJÁTÉK ma erősen a groteszk jegyében zajlott. Olvasópróbát tartottunk az ÖRKÉNY-egypercesekből, és megnéztük, ki tud groteszkebb fintorokat az arcára varázsolni. Elkezdtük a mozgások próbáját is.


A KÖLTŐISKOLA 80 percében rácsodálkoztunk arra, hogy milyen gazdag a költői, írói formák tárháza. Ma MESELEVELEKET olvastunk ÖRKÉNY ISTVÁN tollából, aki két gyermekének, Angélának (Bábi) és Antalnak sok-sok ilyen szívmelengető és vicces „művet” küldött. Ezeknek bonyolultsága a gyerekek aktuális életkorához igazodott. Láthattuk, hogy az irodalom és társművészetei a mindennapi élet elválaszthatalan részei.
Ennek mintájára feladatot is kaptunk: írjunk meseleveleket Szálkáról.

Délután a SZÁLKAI MŰVÉSZTELEPRE látogattunk el, hogy Tolna megyei alkotókkal ismerkedjünk. Idén DECSI KISS JÁNOS újságíróval és képzőművésszel találkoztunk, akinek textilképeit tekintettük meg. A kiállításon a művész személyesen kalauzolt bennünket.
Megtudtuk, hogy az Ifjúsági Alkotóházat és Művésztelepet családjával együtt ő hozta létre, ahol állandó galéria is működik. A fiataloknak lehetőséget nyújtanak valamely művészeti ágban való kibontakozáshoz. Ezek lehetnek: színjátszás, zene, tánc, szobrászat, festészet, népi iparművészet, stb.Vacsora után meglepetés zenei koncertben volt részünk. Házigazdánk, a zenész DOBCSÁNYI LACI bácsi a furulya hangjának szépségét és sokoldalúságát mutatta meg nekünk.

Utána a szokásos FILMVETÍTÉS következett. HORVÁTH MÁRIA MAGYAR NÉPMESÉIBŐL válogattunk, és közkívánatra ismét megnéztük A MASZK KIRÁLYA című gyönyörű kínai filmet.

Lapozzatok! A következő oldalon a tábor negyedik napjáról szóló összefoglalónkat olvashatjátok. →