Baka István animációs, báb, drámajáték és versművészeti tábor Szálkán, 2014.
Második nap, június 29.

Elkezdődtek a komoly csoportfoglalkozások ZALÁN TIBOR, WEÖRES SÁNDOR versei, LÁZÁR ERVIN meséi és ÖRKÉNY ISTVÁN egypercesei jegyében, érintve a LÁTOMÁSOS, ÁLOMSZERŰ versek képi világát és a GROTESZK fogalmát az irodalomban és a társművészetekben.

Reggel a Pajtaszínházban TÓTH ANDREA bábfoglalkozásán indult el a tervezés, hogyan lehetne „megbábosítani” a kiválasztott ZALÁN-verseket. AZ ÁLOM című költemény rendkívül gazdag látványvilágot tár az olvasó elé, így megmozgatta a mi fantáziánkat is:

AZ ÁLOM

Judit fáradt, kék szemére
álom száll le, zeng a széle.

Hárfáznak nagy tulipánok,
vízesésen fürge szánok
siklanak a zöld majmokkal,
ritmust vernek zöld farkukkal.


Orchideán sikló pihen,
békát fürdet szemeiben.
Rózsaszínű flamingókát
csókolgatnak rozmárfókák.


Oroszlán a farka bojtját
rázza, fájlalja a torkát.


Tündérrózsa szirma tárul,
alligátor hull a fárul.
Kezet fog két vaksi tapír,
tintahalnak nem jut papír
megírni a levelet,
bőg a szamár eleget.


Sündisznó a vaddisznónak
mondja: hej, de nagy disznó vagy!
Ég alatt, mint szárnyas hinta,
vagy mint lengő palacsinta,
repülőmókusok szállnak.
Holdon kék denevér-árnyak
riasztják az álmodót –
hát, ott meg egy fürge hód
cikázik a medencében,
mint bolha a kelepcében.


Tigris éppen vacsorázik,
csupa csíkban pizsamázik,
nem kell neki bunda másik.
Rikolt a paradicsommadár,
tolla csiricsáré, akár
beállhatna eladónak
boltba, s festékszínezőnek.


Lágy hullámot vet a dzsungel:
kígyó hátán ne aludj el
kicsiny madár, kolibri!


Krokodilok focizni
indulnak a folyópartra,
zsiráf nyakát földre hajtja
s keresi az elhullajtott
pöttyeit.


Judit ébred, megragadja
fülénél a zsiráfot s rákiált:
no, jössz, te is
énvelem az ébrenlétbe!
Álom volt és szép álom volt,
ennyi volt, és itt a vége


Készül majd tündérrózsa, vízesésen sikló zöld majom, rózsaszín flamingóka, melynek színét Zsanna ruhája ihlette. A focizó krokodilok a nagyoknak, a gimnazista, de hozzánk visszatérő Elblinger Évának, Hús Lucának és Frei Katának adták az ötletet, hogy Krétai Kroki VB-t rendezzenek. Már ma felsejlenek a későbbi remekművek formái:

Az ANIMÁCIÓ foglalkozást OROSZ ANDREA tanárnő stílusosan ZALÁN TIBOR ANIMÁCIÓ című versével kezdte.

ANIMÁCIÓ

A héjon át
szivárgott
Riasztó lassúsággal
alakította
ki a helyét – hiába
kereste
mosta vájta a partot
Soha többé
nem látta meg a hajót

Tóth Andrea felvétele


A délelőtt utolsó foglalkozása a KÖLTŐISKOLA volt, amelyen TÜNDE néni vezetésével olyan versekkel ismerkedtünk, amelyeknek gazdag képi világa van. Ezzel folytattuk az érzékletes képek, metaforák gyűjtögetését, amelyekről már a Szentpéterváron újra című versben is szó esett a Baka Emlékszobában. WEÖRES SÁNDOR költeményét, AZ ÉJSZAKA CSODÁI című hosszúverset vizsgáltuk meg, és lerajzolható, látható képeket kerestünk benne. Ezekből kiderült, hogy ez egy látomásvers (mint a Szentpéterváron újra), és furcsa, kissé torz dolgokat, személyeket ábrázol. A tábor következő napjaiban vetélkedős feladat lesz majd „furcsa (szürrealisztikus) képek” rajzolása a két vers alapján, illetve különbségek és hasonlóságok keresése Weöres Sándor verse és Baka István Képeslap 1965-ből című műve között.

Ezután elolvastunk egy-két ÖRKÉNY egypercest, és rájöttünk, hogy mi is lehet a groteszk. Megállapítottuk, hogy ezek az egypercesek sokszor félelemkeltők. CD-ről Mácsai Pál előadásában meg is hallgattunk néhányat.
Utána megnéztük, hogy a festészetben, szobrászatban hogyan jelenik meg a groteszk (Bosch, Leonardo, Goya, Quentin Massys műveiben vagy éppenséggel az épületeken a vízköpő figurák ábrázolásában.


A DRÁMAJÁTÉK foglalkozás LÍVIA és ILDIKÓ néni vezényletével valóban játék volt a birtok fái alatt, megmozgatott bennünket a sok ülés után. Bemelegítésként szituációs játékokat terveztünk és játszottunk A MI HÁZUNK és A MI AUTÓNK témájára.


A munka után viszontláttuk Szálka csodás strandját. Meg is mártóztunk a vízben. A csoportképek épp olyan jók lettek, mint két évvel ezelőtt, ugyanitt.

Vacsora után szórakozva tanultunk. HORVÁTH MÁRIA rajzfilmrendező (Kecskemétfilm Kids) portréfilmjét majd néhány animációs filmjét néztük meg, amelyek szorosan kötődnek a tábori tematikához. Ezek voltak többek között a tegnapi Az éjszaka csodái után (Weöres Sándor verse nyomán), A Négyszögletű Kerek erdő: Maminti, a kicsi zöld tündér és Vacskamati virágja, Lázár Ervin meséi alapján.

Lapozzatok! A következő oldalon a tábor harmadik napjáról szóló összefoglalónkat olvashatjátok. →