Baka István emlékszoba nyílt Szekszárdon

Az emlékszobát a Költészet Napja alkalmából rendezett Baka István-emléknapon avatták fel egy rendezvénysorozat részeként.

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Tolna Megyei Közgyűlés, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, a Baka István Alapítvány és a költő özvegyének közös munkája nyomán Baka Emlékszoba nyílik a szekszárdi Babits Mihály Emlékházban, a januárban felavatott Irodalom Háza (Mészöly Miklós Múzeum) szomszédságában.

Az emlékszoba gyűjteménye a hagyaték kézzel és géppel írott dokumentumait, fotóit, Baka István személyes tárgyait, könyvtárát, gazdag hanglemezgyűjteményét és dolgozószobájának bútorait tartalmazza.
A posztumusz publikációk és a művekről egybegyűjtött tanulmányok, hang- és videóanyagok a kutatáshoz kívánnak nélkülözhetetlen segítséget nyújtani.

„Az avatón Frankné dr. Kovács Szilvia, a megyei közgyűlés elnöke, Kocsis Imre Antal polgármester, dr. Gaál Attila, a Wosinsky Mór Múzeum igazgatója, valamint a költő személyes jóbarátja, Tolnai Ottó méltatták a Szekszárdon született költő, műfordító tevékenységét. Ott voltak a családtagok, pályatársak, barátok, ismerősök, a megyeszékhely művészeti és közéletének képviselői.
[…] A költői képalkotás és szerepjáték-költészet megújítójának is nevezett író emlékszobáját a Babits-ház eddig ki nem használt részében alakították ki.ˇ (Steiner Viktor: Két költő a Babits-házban.)

Fotók a megnyitóról:

Az emléknap teljes programja a TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK, Eseménynaptár 2005. április – június oldalról:

Forrás: TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK, Eseménynaptár 2005. április – június

Kapcsolódó linkek, sajtóvisszhang: