Kárpát-medencei Baka István esszépályázat és szimpózium középiskolások és felsőoktatási intézmények hallgatói számára

2009. november 21 – 22.

kárpát-medencei Baka István esszépályázat záróakkordjaként az Alapítvány kétnapos szimpóziumot rendezett, melynek helyszíne a Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat székháza volt. (Szeged, Kárász utca 11.)

(A szimpózium kétnapos szakmai programja előtt az alapítvány városnézésre kísérte a kollégiumban megszállt határon túli résztvevőket)
Képek: A szimpózium első napján a résztvevők megérkeztek a TIT Székházba, ismerkednek egymással és készülnek az előadásukra:


A szimpózium november 21-én 10 órakor az egyetemisták előadásaival kezdődött. A nap moderátora dr. Szőke Katalin ruszista irodalomtörténész, egyetemi oktató volt.


Vasárnap, november 22-én a középiskolások szerepeltek. Ebben a korcsoportban a moderátor szerepét Borsodi L. László irodalomtörténész, a Csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tanára vállalta.


A hallgatóságnak minden felolvasás után lehetősége volt kérdéseket feltenni vagy az elhangzottakhoz hozzászólni. Előzetes várakozásainknak megfelelően mindkét nap kötetlen légkörben zajlott. Valamennyi pályázó bemutatkozott, elmondta a munkájához fűződő tapasztalatait, élményeit, problémáit – mindent, amit fontosnak tartott. A két korosztály nem volt hermetikusan elválasztva egymástól, sőt, szinte mindenki részt vett mindkét nap eseményeiben.

Szünet mindkét napon: 13.00-14.00 óráig; díjátadás: 17.00 órakor volt.

Képek: A díjátadás szép pillanatai. A díjakat az első napon az egyetemi szekcióban Békési Imre nyelvész professzor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola oktatója és Baka Tünde, a Baka István Alapítvány alapítója adta át. A második napon a középiskolások a jutalmakat Erdélyi Ágnestől, az SZTE Móra Ferenc Kollégiumának igazgatónőjétől, Borsodi L. László tanár úrtól, az alapítvány képviseletében pedig Baka Tündétől és Tényi Jánosnétól vehették át.


Esti éttermi vacsora, ahol barátságok köttettek:


A határon túlról érkező pályázók az SZTE Móra Ferenc Kollégiumában szálltak meg és Erdélyi Ágnes igazgatónő személyes vendégszeretetét élvezték.


Megnyitható dokumentumok a szimpóziummal kapcsolatban:

          Néhány, a sajtóban megjelent felhívás:

Sajtóvisszhang: