“ÉN ITT VAGYOK – ÜZENET ÚJ HULIGÁNIÁBÓL”
Lezajlott a Baka István vers-, énekelt vers és prózamondó-találkozó

A versenyzők és a zsűri: Első sor: Varga Ilona, Pfaff Violetta, Osváth Csaba, Fábián Péter, Zalán Tibor, Gellérfi Zsuzsanna, Rajner Ágota; Középen: Főglein Liza Kató, Orbán György, Sárik Dániel, Babothi-Varga Jenő, Horváth Tamás, Decsi-Kiss András, Hátsó sor: Szalai Bálint, Lovass Adél, Osváth Gábor, Osváth Georgina, Fenyvesi Gábor, Balla Emőke Adél (Fotó: Baka Zsuzsanna)

Az események felidézésére BRUNNER MÓNIKA összefoglalóját idézzük a TEOL 2021. november 15-i számából [Kiemelések: Baka István Alapítvány]:

Élő a Baka-irodalom, ezt bizonyították versszerető szavalók

Fotó: Mártonfai Dénes (TEOL)
„Én itt vagyok – üzenet Új-Huligániából” címmel tartották meg a Baka István vers-, énekelt vers- és prózamondó találkozót és versenyt a hétvégén. A Baka István Alapítvány középiskolás és felnőtt kategóriában hirdette meg találkozóját a Művészetek Házában.

Baka István, József Attila-díjas költő, műfordító 1995-ben hunyt el. A múlt évben a Covid-járvány „elsöpörte” a róla elnevezett versenyt, az idén azonban húsz fő feletti mezőny jelentkezett, középiskolások, felnőttek, zenés előadók. Orbán György, a Baka István Alapítvány elnöke lapunknak elmondta, a költő halála óta kétévente rendezik a versenyt, a kuratórium három éve van Szekszárdon.
[…]
– A verseny legfontosabb célja a Baka-irodalom élővé tétele. Meggyőződésem, hogy Baka szövegei a ma és reményeink szerint a jövő emberéhez is szólnak. Baka István sok művében artikulálódik a szekszárdi ember hangja, ugyanakkor közlése mindig általános érvényű, még akkor is, ha egy adott korszakból szólal meg – mondta lapunknak Orbán György alapítványi elnök.

Az énekelt vers kategóriában megosztott első helyezéssel a Csobogó és a Vendéghang együttesek nyertek. Felnőtt kategóriában az első helyezett a körmendi Rajner Ágota, a második a bükkszentkereszti Lovass Adél lett, a harmadik helyen pedig a budapesti Varga Ilona végzett.

Középiskolás kategóriában az első helyet a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban tanuló Főglein Liza Kató, a másodikon megosztva a ceglédi Sárik Dániel és a garaysta Pfaff Violetta érte el, a harmadik helyezett a szintén a szekszárdi gimnáziumba járó Szalai Bálint. Tizenkét különdíjat is kiosztottak. Orbán György alapítványi elnök lapunknak a nyertesek közül kiemelte Főglein Liza Katót, akit a versenyzőtársai szavaztak meg a legjobbnak.

Vasárnap, a mesterkurzuson mindenki számára lehetőség nyílt a zsűritagok által vezetett elmélyült műhelymunkára, ismét kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre és jó kapcsolatok kialakítására egymással, az alapítvánnyal és Baka Zsuzsannával, Baka István testvérével. A versenyzők beszélgetésekbe, gyakorlatokba ágyazott munkát végeztek a zsűri tagjaival, Fábián Péter író-rendezővel, Zalán Tibor költő-íróval, valamint Orbán György alapítványi elnökkel.
[…]

A cikket bevezető képen Nagy Gábor költő, irodalomtörténész megnyitja a találkozót. Beszédének szövege ITT olvasható.

A TEOL képgalériáját dicsérik a következő felvételek:

A találkozón Baka Zsuzsanna képviselte a költő családját, egyúttal a díjak, ajándékok átadásához 100 db saját készítésű, alapítványi logóval ellátott szatyrot ajándékozott az alapítványnak. A következő felvételeket ő készítette:

Az énekelt vers kategóriában megosztott első helyezést elért Csobogó Együttes képeiből válogattunk:


A YouTube-on a Csobogó Együttes több Baka-megzenésítése is elérhető. Az egyik közülük A hat tyúk:


Báló Marianna és a Szekszárdi Garay János Gimnázium diákjai. Főglein Liza Kató (I. hely), Pfaff Violetta (megosztott II.hely) Szalai Bálint (III. hely) /Baka Zsuzsanna felvételei/:


Az ugyancsak megosztott II. helyezést elért Sárik Dániel iskolájából, a Ceglédi Patkós Irma Művészeti Iskolából küldte Farkasházi István tanár úr a következő képeket:

Rajner Ágota fotója a szombat esti vacsora, Nagy Krisztina felvételei a mesterkurzus pillanataiba engednek betekintést:

Levelekből válogatva:

„Szeretném megköszönni a kedves és szívélyes fogadtatást, melyben részesültem az elmúlt két nap során! Élvezet volt minden perce, beleszámítva nemcsak a találkozó- és verseny részét, hanem a közösen eltöltött „kültéri” időt is! Számomra fontosak az emberi kapcsolatok, és örömmel konstatáltam, hogy a többi részvevő-, zsűriző- és szervezőnek is. Kellemes meglepetés volt az emberek nyitottsága, művésziessége, sőt továbbmegyek: barátsága egyben. Köszönöm a lehetőséget! […] Balla Adél”

„Minden tekintetben kifogástalan és emlékezetes szép esemény részesei voltunk. Köszönöm a sok segítséget, türelmet elegáns kivitelezést az ismert nehézségek dacára is! Gratulálok! […] Üdvözlettel Farkasházi István” 

„[…] klassz volt, jó volt, ha máskor is bizalmat kapok, máskor is ott leszek. Zalán Tibor

„Az elmúlt hétvége eseményeinek utóhatásaiból még csak most ocsúdva föl írom ezt a levelet. Köszönet a szíves vendéglátásért s azokért a tárgyi ajándékokért is, melyeket a mai nap folyamán tudtam csak tüzetesen végignézni, átolvasni. Mosolyogva konstatáltam magamban: a következő Baka-találkozóra, vagy videóra már nyomtatott anyagból fogok tudni felkészülni, hála a Tőletek kapott ajándék-köteteknek. Nagyon jól éreztem magam a rendezvényen s olyan tapasztalatokra tettem szert, melyek – úgy érzem – nagy hasznomra lesznek a későbbiekben. Az ismeretségekről és baráti kapcsolatokról nem is beszélve. Csak úgy fürdőztem az irodalom- és művészetkedvelő emberek társaságában. Szekszárdon először jártam, de biztos vagyok benne, hogy nem utoljára. Visszahúz a szívem oda. 
További jó munkát kívánok a Baka-örökség megőrzésében! Nagy Krisztina/Lovass Adél”

Sajtóvisszhang: