„ÉN ITT VAGYOK” – BAKA ISTVÁN VERS- ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY SZEGEDEN

Szervezte: a Baka István Alapítvány és a Bartók Béla Művelődési Központ.

A FELHÍVÁS szövege ITT.

Az alapítvány eddig kilenc alkalommal rendezett vers- énekelt vers- és prózamondó versenyt, melyek közül két országos szintű is volt. 2000-től a Dél-Alföldi Régió versenyzői mellett határon túli fiatalokat is fogad. A zsűriben dolgoztak már Bánffy György és Galkó Bence színművészek, Balog József a MASZK Egyesület elnöke, Darvasi László író, Lang János és Marik István rádiós rendezők-szerkesztők, Orbán György előadóművész, Szikora János és Sándor János színházi rendezők, Zalán Tibor költő.
Virág László, a Magyar Versmondásért Alapítvány főtitkára ez alkalommal másodszor támogatta személyes megjelenésével és különdíjakkal a rendezvényt.

A Baka István versmondó versenyeknek legfőbb célkitűzése a költészet világába való bevezettetés. A nem profi színészi képességgel rendelkező versmondókat is nagy szeretettel fogadjuk, mert ez a minden év novemberében kiválasztott nap Szegeden nem elsősorban a versengés, hanem a vers és az egymásra találás közös ünnepe.

Az idei verseny igen meghitt volt. A közönség soraiban helyet foglalt Baka István családja és barátja, KOCSIS IMRE ANTAL, a költő szülővárosának, Szekszárdnak polgármestere is. A szervezők – hagyományteremtő céllal – a kezdő pillanatokat Baka István hangfelvételről megszólaló versmondásával és TORNYAI PÉTER hegedűjátékával tették bensőségessé.


A találkozón 25 versenyző vett részt, közülük hatan a határon túlról, Erdélyből és Szabadkáról érkeztek.

A felhívás alapján négy verssel vagy prózával kellett készülniük, melyeket Baka István műveiből és fordításaiból valamint a kortárs- és egyetemes magyar irodalom alkotásaiból választhattak ki. A versenyzők szinte kivétel nélkül mélyen átgondolt, a művekkel őszintén azonosuló, külsőséges sablonoktól mentes, magas színvonalú előadásban idézték meg a választott költeményeket. Voltak, akik Alekszandr Puskin, Mihail Kuzmin és Joszif Brodszkij remekműveivel ismertették és örvendeztették meg a hallgatóságot.

Sajnos a versenyző diákok fotóit többnyire nem tudjuk a névsorral azonosítani. Kérjük, aki felismeri magát, írjon nekünk az Alapítvány drótpostájára: baka.istvan.alapitvany@gmail.com.

A zsűri (Virág László, Magyar Versmondásért Alapítvány főtitkára, Orbán György előadóművész és Dálnoky Zsóka színművész) valóban hosszú és nehéz munkával hozta meg döntését.

EREDMÉNYEK:

Középiskolások:
I. helyezett: Kovács Angyalka (Mádéfalva), Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda. Felk. tanára: Mirk László.
II. helyezett: Horvát Sára (Szabadka), Deák Ferenc Gimnázium, Szeged. Felk. tanára: Bali Edit.
III. helyezett: Balogh Dalma (Szeged), Karolina Gimnázium, Szeged. Felk. tanára: Hári M. Ildikó.

Baka család különdíját Baka Tünde, a költő özvegye Szabó Ajtony gitárosnak nyújtotta át, aki megzenésített verseket adott elő. (Burattino Általános- és Szakközépiskola, Kecskemét.)
A Magyar Versmondásért Alapítvány különdíját Kovács Angyalka,
a szegedi Juhász Gyula Versmondó Stúdió különdíját Zsótér Mariann nyerte el (Mindszent), Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged. Felkészítő tanára: Kovács Józsefné.

Felnőttek:
I. helyezett: Csorba Kata (Szeged),
II. helyezett: Lantos Ágnes (Szentes),
III. helyezett: Balogh Bálint (Szeged).

A Magyar Versmondásért Alapítvány különdíját Horváth Dezsőné (Szeged),
Dél-Alföldi Versmondó Egyesület különdíját Tóth Lambert (Szeged) kapta.

A nap a külföldi résztvevők estebédjével zárult.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A versenyt megelőző felhívások a sajtóban:
Sajtóvisszhang: