Baka István-hét Szekszárdon, a Baka István Általános Iskolában

Júniusban született meg a döntés, hogy Szekszárd város 5. számú Általános Iskolája ezentúl Baka István költő nevét fogja viselni.

(Ld. ISKOLÁT NEVEZNEK EL BAKA ISTVÁNRÓL című, 2009. június 25-én kelt bejegyzésünket.)


A tanév kezdetekor, szeptember 28-tól október 1-ig az iskolában négynapos rendezvénysorozattal ünnepelték az intézmény új nevét és tisztelegtek névadójuk előtt.

A program rövid ismertetése ITT.
A rendezvény meghívója:

ELSŐ NAP, 2009. szeptember 28., hétfő

Az eseménysor hétfőn 16.00 órakor ünnepséggel kezdődött. Ekkor nyitottak meg egy három részből álló kiállítást, melyen Baka István fényképeit, köteteit, tárgyait és Elblinger Ferenc a költő életművéhez kötődő fotóit láthatták, s láthatják még egy ideig a tanulók és az iskola életébe bekapcsolódó felnőttek.


A kiállításon szerepel Elblinger Ferenc írása arról, hogyan talált rá Baka István költészetére, és mit jelentenek számára a versei: Az én Bakám.
Ugyanez az írás néhány fotó kíséretében megjelent a Tiszatáj 2004. márciusi számában. (ld. 57-61. p.)
Elblinger Ferenc Töredékek Baka István emlékére című internetes fotókiállítása ITT nézhető meg.

Az aulában kiállították még a költő Őszi esőzés c. verséhez korábban meghirdetett rajzpályázat legszebb alkotásait is.


Az ünnepséget Fetzer Györgyi, az iskola igazgatója valamint Csillagné Szántó Polixéna nyitotta meg, és megszólalt a fotóművész Elblinger Ferenc is. Az iskola tanulói vers-, ének- és hangszeres műsorral szerepeltek. Az ünnepségsorozat eseményein részt vett két muzeológus, dr. Gaál Zsuzsanna alpolgármester és Lovas Csilla, a Baka István Emlékszoba gyűjteményének kezelője is.


„Az ünnepség fényét Huzella Péter, a Kaláka Együttes Kossuth-díjas előadóművészének produkciója is emelte” (Szekszárdi Vasárnap, 2009. október 4.) Az énekes-zeneszerző többek között általa megzenésített Baka-verseket énekelt.


17.00 órakor a vendégek és az iskola pedagógusai állófogadáson ismerkedtek, beszélgettek egymással:


MÁSODIK NAP, szeptember 29., kedd

14.00 órakor egykori barátok, pályatársak, családtagok emlékeztek Baka Istvánra.
Meghívottak voltak: a költő édesapja, felesége, lánya, testvére: id. Baka István, Baka Tünde, Baka Ágnes, Baka Zsuzsanna;
Kovács Lajos (tanár, író, helytörténész, Kincskereső-klubvezető, Dorog), Gacsályi József (költő, irodalomtörténész), Németh Judit (könyvtárvezető, előadóművész), Lányi Péter (zongoraművész), Farkas Pál (szobrászművész, a költő síremlékének, később mellszobrának elkészítője), Kékes Gábor (iskolatárs, jóbarát), dr. Töttős Gábor (helytörténész) és Kis Pál István (tanár, költő).


16.00 órakor az iskola diákjai, pedagógusai és vendégei megkoszorúzták Baka István sírját az Alsóvárosi temetőben.


HARMADIK NAP, 2009. szeptember 30., szerda

14.00 órakor a kisebbeknek vetélkedőt rendeztek az iskolában névadójuk életéről és munkásságáról. Ezzel párhuzamosan rendhagyó irodalomóra zajlott Baka Istvánról Kis Pál István vezetésével.


NEGYEDIK NAP, 2009. október 1., csütörtök

„A Baka István hét zárásaként a költő egykori barátai, pályatársai, tanítványai, valamint a nevét viselő általános iskola diákjai adtak műsort a Babits Mihály Művelődési Házban. Az ünnepséget Horváth István polgármester nyitotta meg, majd a zene világnapjához is kapcsolódva – Baka István rajongott a komolyzenéért –  énekesek, kórusok léptek fel, de természetesen a versek sem maradhattak el. A rendezvényen felszólalt a költő özvegye, Baka Tünde is, aki háláját fejezte ki a méltó megemlékezésért.” (A névadóra emlékeztek. Szekszárdi Vasárnap, 2009. október 4. 4. p.)

Az ünnepségen Baka Istvánról beszélt még Bombitz Attila irodalomtörténész, a költő posztumusz köteteinek sajtó alá rendezője (Szeged) és verset mondott Németh Judit (Szekszárd).

A színpadon látható volt Baka István íróasztala, széke, írógépe, lámpája és kiskabátja.


Sajtóvisszhang: