„Az én Pannoniám” című kárpát-medencei versmondó verseny Szekszárdon

2009. március 12.

A szekszárdi Garay János Gimnázium a Garay-napok keretében másodszor rendezte meg középiskolások számára „Az én Pannoniám” című Kárpát-medencei vers- és prózamondó találkozóját azzal a céllal, hogy a Tolna megyei alkotóknak, Szekszárd város szülötteinek és a gimnázium volt diákjainak költészetét, prózáját népszerűsítse, illetve, hogy a diákoknak lehetőséget adjon a vers- és prózamondásra, a szakmai beszélgetésre és az ismerkedésre.

Nevezni lehetett: egy Tolna megyei író vagy költő (pl. Tolna megye szülöttei: Illyés Gyula, Pákolitz István; Lázár Ervin, aki a Garay János Gimnázium diákja is volt, valamint Szekszárd szülöttei: Garay János, Babits Mihály, Mészöly Miklós, Baka István, Parti Nagy Lajos stb.) alkotásával és egy mai magyar alkotó (1945 utáni) művével.

A versenyen a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum is képviseltette magát egy versmondóval, akit Tőkés Elek igazgató úr személyesen kísért el.

A zsűri tagjai voltak: Németh Judit könyvtáros, előadóművész (elnök), Gacsályi József könyvtáros, író és Németh Károly nyugdíjas magyartanár.

A magas színvonalú találkozó győztese Rábavölgyi Tamás, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium tanulója lett. Egyik verséül Baka István Yorick monológja Hamlet koponyája felett című költeményét választotta. Második helyezést ért el a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákja, Szabó Brigitta Baka István Átutazóként című versével és Szilágyi Domokos Kényszerleszállás c. költeményének részletével. A harmadik díjat Matos Mirjám, a Garay János Gimnázium tanulója kapta. A zsűri különdíjjal ismerte el Kondor Tamás (szekszárdi I.Béla Gimnázium) élvezetes versmondását.

A versenyen elhangzott még Baka István Zsoltár című költeménye is Pulcz Vivien előadásában.

A találkozón részt vett a szegedi Baka István Alapítvány háromtagú küldöttsége is.

A rendezvény szervezői Báló Marianna és Rajos Judit tanárnők voltak.

Képek a versenyről a Garay János Gimnázium honlapjáról: