TRICIKLI FESZTIVÁL • Irodalom három keréken • 2021 • Szegeden

Helyszínek: MEGÁLLÓ KÖZÖSSÉGI HÁZJAZZ KOCSMAGRAND CAFÉ SZEGED (+Facebook)

A szövegek s némely kép forrásai a Facebookon a Tricikli Fesztivál • Irodalom három keréken • 2021 (Megálló Közösségi Ház), az Artnews.hu 2021.05.28-i bejegyzés és a Tricikli Fesztivál (@triciklifesztival  · Literary arts).

„A Tricikli Fesztivál három irodalom iránt elkötelezett közösségi tér underground kollaborációja – gyerekmesékkel, papírszínházzal, zenés felolvasásokkal, kerékpáros emléktúrával, gasztro- és kocsmafilozófiával.”

A fesztivál logója (Forrás: Tricikli Fesztivál • Irodalom három keréken • 2021 / Megálló Közösségi Ház):

A NAPI PROGRAM:

(A kép forrása: Port.hu)

MEGÁLLÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ
„Piknikhangulattal indítjuk a napot. A Soul Kitchen stábja egészséges reggelivel készül, Kovács Bernadett Te is meg tudod varrni standjánál pedig megtudhatjátok, miért nem kell a régi dolgoknak a kukában kikötniük. Mindeközben három kiváló gyerekirodalmi szerző, Kollár Árpád, Darvasi László és Szabó Imola Julianna felolvasását és beszélgetését hallgathatjátok a fűben ülve, törökülésben, legyetek akár kicsik vagy nagyok. 10:00 – Programindító Piknik • Soul Kitchen • Te is meg tudod varrni
10:30 – Papírszínház • Kollár Árpád
11:15 – Gyerekirodalom és illusztrációk • Kollár ÁrpádSzabó Imola Julianna
12:00 – Pálcika, a detektív • Darvasi László Szabó Imola Julianna

/Baka Tünde képei/

Bakos András
és Ács Péter felvételei:


Takács Borisz a délelőtt pezsgését remekül bemutató képei ITT

A Grand Café Facebook-fotói ITT

BAKA–DARVASI–BALOG
BAKA ISTVÁN KERÉKPÁROS EMLÉKTÚRA

„Baka soha nem biciklizett. Legalábbis, mi ilyent nem láttunk. Baka zenét hallgat. Baka fordít. Baka vörösbort iszik. Baka magyaráz. Baka olvas. Baka ballag a Tisza parton. Igen, ez az Ő mozgása. Ez a konok, rendíthetetlen séta. A Baka-sebesség. Nem követhetetlen, ugyanakkor nem is andalgás ez. Semmi köze a sporthoz, a testi kihíváshoz, a tréninghez. Baka, gondolkodik. Szókratész mellett sétálhattak így, még inkább maga Szókratész. Bakánál ritka a társaság, a csapat. Egyszer, talán egy kávéházi est után követtük őt a Kárász utcán. Színészek, versmondók, leginkább suttyók és suttyónők. Élvezte. Igen, büszke volt, hogy vonul. Vonulunk.
Ez tennénk mi is. Jó, kerekezve. De, a bandázás, a közösen elrikkantott errenézz-arranézz, ittvolt-ottvolt, hó, haha és hé, a maga harsány módján, mégis arról szólna, hogy psssszt! itt járt a Pista. Egyszer volt, hol nem volt. Van.13:00 – Indulás a Megálló Közösségi Ház udvaráról, érkezés a Jazz Kocsmához. (Balog József)
Túravezetők: Balog JózsefDarvasi László
Állomások: Molnár utcaVictor Hugo utcaKass GalériaSZTE BTK

Egy másik Balog József-idézet a fesztivál Facebookjáról:

„Amikor én Bakával találkoztam, még egyetemre jártam. Jártam egyetemre és az egyetem Szegeden volt. Most is ott van, csak nem hívják úgy, hogy JATE. Ha egy egyetemet egy költőről neveznek el, ami ma már nem fordulhat elő, az ember az élő költőkre is több figyelmet fordít. Mondja a verseit, találkoznak, esetleg barátok is lesznek. Hogy mire jó egy költőnek az egyetemista barát, azt nem tudom, ám a barátnak a költő nagyon fontos. Mondanám, mint a szél, az eső, vagy a só. Ez utóbbiért dobtak már el koronát, de a költő például elmondhatja a barátjának, hogy a királyok csak szeretnének olyan bolondok lenni, mint Yorick. Már nem járok egyetemre, vagyis de. Baka is költő még. Ha az egyetem, nem is beszélve rólunk, már csak elfelejtett emlék leszünk, a vers akkor is marad. De, egyelőre, jól rábiciklizünk az öröklétre!”

Ács Péter felvételei a Baka István kerékpáros emléktúráról:


További nagyszerű Ács Péter-felvételek a kerékpáros emléktúráról a Facebookon ITT

JAZZ KOCSMA
„Cserna-Szabó András és Bíró-Balogh Tamás párosában talán még sosem halmozódott föl annyi kibeszéletlen történet, mint amennyi az elmúlt egy évben. Anekdotaáradás és kocsmafilozófia az Extra Dry és a Rézi a páczban című könyvek apropóján, az árnyas kert oltalmában, bográcsos főzés közben, végül pedig a szerző, Cserna-Szabó András lassú tűzön érlelt főztjének közös elköltése. 16:00 – Bográcsos históriák • Bíró-Balogh Tamás • Cserna-Szabó András
17:30 – Estebéd az árnyas kertben”

/Baka Tünde képei/

Nagyszerű Ács Péter-felvételek a Jazz Kocsmában történtekről a Facebookon ITT

GRAND CAFÉ
„Finálé. Itt a fesztivál összes fellépőjével összesodorhat titeket a Grand folyosója. Fúzió a legjavából, töménytelen mennyiségű zenével és irodalommal. Egy utolsó lehetőség, hogy az egész napos mozgás után senki se maradjon szárazon. 20:00 – Ráolvasás Extra • Cserna-Szabó András • Darvasi László • Kollár Árpád • Lengyel Zoltán • Orcsik Roland • Szabó Imola Julianna
21:30 – Szeged Soul • DJ Kő”

A Grand Café esti programjáról Takács Borisz készített sejtelmes fotókat. ITT

Egy Facebook-bejegyzésből:
„Megint otthon jártunk, mert igazán ebben a közösségben vagyunk otthon. Ahol valaki(k)nek eszébe jut TRICIKLI FESZTIVÁLT szervezni, ahol összefog a MASZK, a GRAND CAFÉ, a JAZZ KOCSMA (nem is tudjuk, hol kezdődik az egyik és hol folytatódik a másik) és mindenki, aki a vonzáskörükben tesz azért, hogy ebben a hőségtől ájult városban igazi szellemi, testi (bicikli, tricikli!), lelki és gasztronómiai (Cserna-Szabó bográcsos) (Tényi lakomák) kalandokban legyen részünk. Egyszerre mindegyikben. Hogy jó beszélgetéseket hallgatva pihenhessünk a plédeken a csecsemőtől a 70 évesig, szebbnél szebb könyveket vehessünk kézbe, és szerethessük a szűkebb-tágabb közösség tagjait, akikkel ritkán találkozunk, de olyan, mintha tegnap… Innen a hit, hogy van remény, érdemes túlélni, mert bizonyos értékek nem vesznek el. Sőt, itt valami egyre-másra születőben van.”

A rendezők, szervezők búcsúja:

A Nagyállomás stílusosan triciklivel búcsúzott tőlünk.

Sajtóvisszhang: