SZEKSZÁRDI MISE – Orbán György előadása a szekszárdi Német Színházban

Orbán György előadóművész 17.30 órai kezdettel a szekszárdi Német Színházban előadta Baka István Szekszárdi mise című kisregényének színpadi adaptációját.
A szöveget összeállította és gondozta: Gacsályi József.

A plakáton a szekszárdi Újvárosi templom látható

Idézet a Wikipédiából:

„A templom tervezésére pályázatot írtak ki, bírálónak Ybl Miklóst és Reiter Ferencet kérték fel. A pályázatot Hans Petschnigg akkori bécsi, később grazi építész nyerte meg.

A templom felépítését Wágner János pesti építészre bízták; a munka 1864-től 1868-ig tartott. […]
1870-ben, amikor Liszt három hónapra Szekszárdra látogatott, komolyan elkezdték előkészíteni a Szekszárdi mise bemutatóját, de az ismét elmaradt, ezúttal világpolitikai okokból. A művet végül Jénában mutatták be 1872-ben. A szekszárdi bemutatóra még több mint száz évet kellett várni: csak 1978-ban, Augusz Antal halálának 100. évfordulóján adta elő önzetlen ajándékként a Budapesti Kórus, a Liszt Ferenc Társaság szekszárdi csoportjának kezdeményezésére.

Liszt Ferenc látogatásainak és az újvárosi templom felavatására komponált miséjének története ihlette Baka István Szekszárdon született költőt és írót Szekszárdi mise című kisregényének megírására (1984). A műben Séner János nyugalmazott pénztáros és dalárdakarnagy és a bálványozott Liszt Ferenc képzeletbeli beszélgetése arra keresi a választ, hogy ki a sikeres és ki a magyar a millenniumi Magyarországon.” [A két kiemelés: Baka Tünde]
Sajtóvisszhang: