Baka István emlékhét a Baka István Általános Iskolában

A BAKA-HÉT PROGRAMJAIBÓL:

Baka István és az angyalok – KIS PÁL ISTVÁN rendhagyó irodalomórája, 2015. szeptember 22.

KIS PÁL ISTVÁN Facebook-bejegyzéséből:

„Amióta a nevét viseli a hajdani 5. sz Általános Iskola Szekszárdon, a Baka-napokon minden évben tartok róla rendhagyó irodalomórát 7-8. osztályos tanulóknak. Nehéz, de gyönyörű vállalás, nincs ugyanis a dolognak könnyebbik vége. Élete ugyan összefonódott a Móra Könyvkiadóval és a Kincskereső című Gyermeklappal, ő maga nem írt gyerekolvasóknak szánt verseket. Ezt a korosztályt is csak a „főbejáraton” lehet bevezetni a költői világába. Az első pillanatra abszurdnak tűnő, de higgyétek el nekem, egyáltalán nem lehetetlen feladat e komor színekkel festett költészetet közel vinni a 13-14 éves olvasókhoz. A kezdetek, tehát 2008. óta minden évben más témát keresek, hogy rendhagyó órából idővel komoly „repertoárom” legyen, hogy újra és újra bebizonyítsam magamnak (s talán a szakmának és a környezetemnek), hogy nem csak kell, nem csak érdemes, de a tanárnak különös élvezet is egy-egy ilyen foglalkozást előkészíteni és elővezetni.
Az idei téma – egyben a rendhagyó óra címe – Baka István és az angyalok volt. És megint bejött! Az óra végén a gyerekek lelkesen tapsoltak, és élményekkel telve hagyták el a tantermet. A lelkemben persze én is velük tapsoltam, én is így vittem haza újabb élményemet, és a boldog tudatot, hogy nem hiábavalóságra pazaroltam a kincseimet… Bár csak sejtetik a hangulatot, íme három kép az „előadásról”:

1. A gyerekek néhány nappal az előadás előtt a kérésemre angyalokat rajzoltak. Az előadást az ő rajzaikból következő gondolatokkal indítottam.

2. Ezt követte az életképek, az ismert angyalképzetek és a Baka István költői angyalképek szembesítésével folytattam.

3. Az objektív nem láthatta, csak a lélek érezhette, hogy ekkor már ott verdestek köröttünk az angyalszárnyak, ott volt velünk – aggódva figyelő őrangyalunk – a költő, Baka István is!’

További képek az iskola honlapjáról:


KOSZORÚZÁS

Ezen a napon az iskola diákjai koszorúztak és műsort adtak Baka István sírjánál az Alsóvárosi temetőben. Szekszárd MJV Önkormányzata nevében koszorúz: A koszorúzáson részt vett, s Szekszárd MJV Önkormányzata nevében koszorúzott Csillagné Szántó Polixéna, a közgyűlés humán bizottságának elnöke.
A következő képek forrása: a Baka István Általános Iskola honlapja.