Baka István: A völgy felett lebegő lány. Szűcs Zsuzsanna drámaórája a Baka István Általános Iskola 7. a osztályában

 
Helyszín: BAKA ISTVÁN EMLÉKSZOBA (ld. még ITT)

A foglalkozást vezető SZŰCS ZSUZSANNA összefoglalója:

A VÖLGY FELETT LEBEGŐ LÁNY

a Baka István Emlékév alkalmából készült drámajáték az általános iskolások 7-8. osztálya számára

Baka István költészete nehezen befogadható az általános iskolai korosztály számára, ezért a Baka István Emlékév rendezvényeként összeállítottam egy drámafoglalkozást, elsősorban a Baka István Általános Iskola diákjai számára. A Drámapedagógiai Társaság meghirdette „Dráma van – tavaszi zsongás” címmel a drámapedagógiát népszerűsítő hetét, amely országos rendezvény, így az első órát ennek keretében tartottuk: 2015. március 23-án.

A foglalkozást két fogalom köré építettem: az erdő és a lebegés.

A bevezető játékban is növényekkel játszottunk, aztán felolvastam a Miért hallgatsz, tavaszi erdő című verset. Majd csoportokká szerveződtünk, és mindenki dédelgetett magában egy szót az erdőről. Aztán a csoportban mondattá kellett összerakni a szavakat. Kértem, hogy ne hétköznapi mondat legyen, hanem költői, szemléletes, különleges. Jóízű beszélgetések, egyezkedések zajlottak. Összeraktuk a mondatokat és szavaztunk, kiknek sikerült legjobban.

A lebegés fogalmát az asszociációs játékkal beszéltük meg. Megpróbáltunk létrehozni lebegő helyzetet egy hatalmas textillel és léggömbökkel. Közben Mahler V. szimfóniája szólt. Majd felolvastam egy részletet A völgy felett lebegő lány című darabból / a kidobott kirakatbabák beszélgetését/. Aztán a csoportok új feladatot kaptak, állóképet kellett készíteniük a kirakatbabákról / hogyan kerültek ide, hogyan szabadítják ki a lányt, mi lesz velük ezután, mit láttak a kirakatban állva /, érintésre megszólaltak és elmondták gondolataikat.

Összegzésként egy kislány felolvasta a falon található, Csak a szavak című verset és elmondták, hogy mit visznek magukkal az óráról.
A 7. a osztályos diákok jó kedvvel, aktívan vettek részt az órán.
Az áprilisi programban a többi szekszárdi iskolának is ajánljuk ezt a foglalkozást, reméljük sokan élnek a lehetőséggel.

Jól sikerült együttlét volt, Baka Istvánnal töltöttünk egy kis időt a könyvei, lemezei, személyes tárgyai és költészete társaságában.

2015-03-27.

                Szűcs Zsuzsanna
         múzeum-és drámapedagógus
Szekszárd Wosinsky Mór Megyei Múzeum

LOVAS CSILLA főmuzeológus, a Baka-emlékszoba vezetőjének fotóiból: