70 éve született Baka István –
„ÉN ITT VAGYOK – ÜZENET ÚJ-HULIGÁNIÁBÓL” – Baka István vers-, énekelt vers-, prózamondó-találkozó és verseny Szekszárdon

2018. október 20-21.

KÁRPÁT-MEDENCEI BAKA ISTVÁN VERS-, ÉNEKELT VERS-, PRÓZAMONDÓ-TALÁLKOZÓ és VERSENY a Babits Mihály Kulturális Központban

A Baka Istvány Alapítvány felhívása ITT olvasható.

A találkozó október 20-án délelőtt 10.00 órakor megnyitó beszédekkel (ÁCS REZSŐ polgármester és ORBÁN GYÖRGY alapítványi elnök) kezdődött, majd a közönség hallhatta – hangfelvételről – BAKA ISTVÁN saját előadásában a Háry János csőszdala című versét.

A megnyitó ünnepségen SZERI VIKTÓRIA gitározott és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum drámajátékos csoportja előadta BAKA ISTVÁN A völgy felett lebegő lány című drámájából a kirakatbabák beszélgetése című jelenetet, SZŰCS ZSUZSANNA rendezésében.

A megnyitó ünnepség után kezdődött a kétnapos találkozó első programpontja, a vers-, énekelt vers- és prózamondó verseny. A versenyzők két fordulóban mondtak Baka-verseket vagy a költő által fordított – többnyire az orosz Ezüstkorban íródott – költeményeket vagy kortárs magyar költők műveit. A zsűri tagjai voltak: SZŐDI SZILÁRD rendező, dramaturg, MERŐ BÉLA szekszárdi származású rendező és ORBÁN GYÖRGY előadóművész:

A második fordulót követően, amíg a zsűri tanácskozott, a találkozó résztvevői jutalom színházi előadást nézhettek meg, s tanúi lehettek annak, hogy profi színészek hogyan mondanak Baka-verseket. A K2 SZÍNHÁZ fiatal művészei VIKTOR BALÁZS és BENKÓ BENCE mutatták be YORICK VISSZATÉR – Rendszerváltás Baka István verseiből című előadásukat. A rendező a szekszárdi származású FÁBIÁN PÉTER volt.


Az előadás után következett a díjátadó ünnepség. Hanol Erzsébet Vers- és prózamondó versenyen idézték Baka István alakját című cikkéből (TEOL, 2018. október 21.) idézzük a nyertes versenyzők és felkészítő tanáraik névsorát:

A verseny és a díjátadó ünnepség emlékezetes pillanatai:


A hosszú, izgalmakkal és örömökkel teli napot a Garay Élménypincében zártuk finom vacsorával és egy jó beszélgetéssel.


A találkozó második napi programja a hagyományos „MESTERKURZUS” volt, amelyen a versenyzők és tanáraik egyéni beszélgetéseket folytathattak a zsűri tagjaival, és csoportos képzésen vehettek részt:


A Magyar Versmondók Egyesülete honlapján található felhívás:


Az oldalon szereplő színes fotók POLGÁR JÓZSEF (Vasvár) felvételei. Köszönjük, hogy engedélyezte használatukat.

A versenyre szóló felhívás szövegét és a támogatók névsorát a Baka István Alapítvány régi honlapjáról mentettük át IDE. A jelentkezési lap.

Sajtóvisszhang: